Gerd Arntz, l’iconografista compromès

En Gerd Arntz va ser un dissenyador gràfic alemany compromès amb la lluita de les classes populars i oposat al feixisme. Bona part de les seves obres van aparèixer en publicacions d’esquerres, tan a Alemanya i Àustria  com a Holanda i a Anglaterra països on va viure fugint del nazisme.

Gerd és conegut internacionalment perquè va ser un dels responsables de desenvolupar l’Isoptype, un sistema de pictogrames  pensats per a un proletariat que pràcticament era analfabet. La única manera d’arribar a difondre un missatge entenedor, per poder estimular les idees socialistes, oferir-los un seguit d’icones visuals ràpidament reconeixibles que els mostraven la realitat del món que vivien.

El resultat van ser més de 4000 icones relacionades amb la indústria, la demografia, la política i l’economia, que es caracteritzaven per la seva senzillesa i que no tenien com a objectiu substituir les paraules, sinó a reforçar les representacions estadístiques i a limitar a la mínima expressió els textos explicatius.

Avui, en una societat occidental on pràcticament ha desaparegut l’analfabetisme podem comprovar com encara és útil l’Isotype i que encara podem reconèixer les representacions simbòliques creades per aquest dissenyador de fa vora un segle.

A la Haya (lloc on va morir) existeix un arxiu/museu que té com a objectiu mantenir viva la seva obra i la seva memòria.


Deixa un comentari